Papagali Vorbitori

15 lucruri inedite pe care nu le realizăm despre planeta noastră și pe care ar fi trebuit să le știm!

Mica noastră planetă albastră pe care o numim casă, ne ascunde multe surprize de care noi nu avem habar. Fie că este vorba despre lacuri care explodează sau despre o planetă geamănă care s-a ciocnit de Pământ la un moment dat, aceste surprize nu sunt deloc de ignorat, pentru că ceea ce veţi descoperi este total surprinzător! În cazul în care până acum nu eraţi la curent cu toate aceste descoperiri uluitoare, iată că aveţi ocazia de a o face.

Unele dintre cele mai interesante lucruri despre planeta pe care trăim sunt expuse în rândurile de mai jos, aşa că vă invităm să le aflaţi:

1. 24 de ore – vorba din popor spune că nu avem decât 24 de ore într-o zi, dar asta nu este chiar adevărat, pentru că Pământul se învârte în jurul axei sale în timp de 23 de ore şi 56 de minute.l Motivul pentru care s-au adăugat acele 4 minute este pentru că distanţa în care am orbitat Soarele este atât de măreaţă încât ne ia mai mult timp până ajungem, din nou, la el. Din moment ce Pământul se învârte din ce în ce mai greu la fiecare câteva milioane de ani, în aproximativ 250 de milioane de an, o zi tipică va dura cu o oră şi jumătate mai mult.

2. Gravitaţia nebună – există un loc în Canada, cunoscut sub numele de Hudson Bay care are mase inegale, iar acolo unde există mase inegale, există şi gravitaţie inegală. În trecut, în zona respectivă existau glaciari, dar acum aceştia au dispărut, iar povara gravitaţiei rămâne atât în straturile de gheaţă cât şi sub crusta Pământului, ceea ce duce la gravitaţie mai mică decât în oricare altă parte a planetei. Totuşi, să nu te gândeşti că vei începe să ţopăi, pentru că diferenţa de gravitaţie este atât de mică, încât este insesizabilă.

3. Fotografia – la 68 de mile deasupra atmosferei, prima poză făcută cu o cameră a fost făcută în 1946 – a prins câte o imagine în fiecare secundă şi jumătate. Oamenii de ştiinţă care au privit imaginile au fost extaziaţi. În 1967, prima imagine color a Pământului a fost făcută cu un satelit DODGE.

4. Sărea din ocean – cea mai mare parte a sării din ocean vine din pietre şi de la mal, cel mai probabil pentru că apa de ploaie care este acidă în mod natural sparge pietrele şi le distribuie componenţii în apă. Sărea de apă sărată este atât de densă încât dacă o dizolvi în oceanele lumii şi împrăştii sarea care a rămas, ai avea un strat gros de peste 150 de metri care ar acoperi tot!

5. Pietrele se pot deplasa – există o zonă în Valea Morţii cunoscută sub numele de Racetrack Playa, în care rocile se mută efectiv din loc în loc. Şi nu vorbim doar despre rocile mici, ci despre cele care cântăresc sute de kilograme – teoria susţine că aceste roci sunt inundate de apă topită de pe dealuri, ceea ce le permite să călătorească din loc în loc.

6. Planeta geamănă – există o teorie foarte cunoscută conform căreia la începutul dezvoltării Pământului a existat o planetă geamănă mai mică, numită Theia, aproximativ de mărimea planetei Marte. Acum cinci miliarde de ani această s-a ciocnit în Pământ şi, în timp ce o mare parte a fost absorbită, resturile s-au îndepărtat şi au format corpul celestial Lună. Motivul pentru care această teorie a apărut este pentru că, în mod normal, planetele de mărimea Pământului nu au Luna atât de mare, şi să nu mai menţionăm materiile variate găsite pe Lună care sunt cumva împărtăşite cu Pământul.