Papagali Vorbitori

Cum pot imita papagalii vorbitori vocile umane?

Michael Schindlinger, un profesor asistent de biologie la Universitatea Lesley, vorbește despre prietenii noștri înaripați.

Nu toți PAPAGALII VORBITORI pot emite sunete identice și multe specii pot imita în felul propriu.
De exemplu, papagalii gri africani din sălbăticie sunt cunoscuți pentru faptul că imită alte specii de păsări. Observațiile vizavi de papagalii amazonieni din Mexic, Guyana și Peru au dezvăluit faptul că fiecare papagal vorbitor poate imita semenii speciei sale.

Exemplarele din specia Macaw sunt printre cele mai mari
Papagalii pot comunica lejer cu semenii lor

Atunci când papagalii sunt păstrați pe post de companioni, învață să-și strige stăpânul. Pot cânta note mai joase decât păsările mici și pot reproduce mai bine vocile umane.
Învățarea imitării vocale demonstrează faptul că papagalii vorbitori au un auz foarte bun, o memorie ce poate stoca sunete și controla producerea sunetelor, ceea ce este un mare plus.

O consecință a imitării vocii este faza în care păsările comunică între ele. În unele cazuri, aceste ”chemări” le ajută să se găsească în aceeași zonă sau să servească drept ”avertismente”.
Unele specii de papagali scot sunete pentru a putea deosebi intrușii de cei care locuiesc în zona aceea.

Citește și Care sunt principalele specii de papagali

Pot învăța rapid cuvintele rostite de stăpâni

Cum îți poți învăța papagalul să vorbească? Studiile referitoare la populația de papagali sălbatici au arătat că păsările reacționează mai bine la limba vorbită în acel loc. Probabil este cea mai bună explicație a faptului că papagalii pot imita vocea stăpânului și pe acelora care locuiesc în casă. Este o altă modalitate de a atrage atenția, mai ales că știm deja că papagalii vor atenție non-stop.
Existența unei percepții deja formate ale ascultătorului face ca imitările papagalului să fie ușor de perceput într-un mediu zgomotos.

Papagalii vorbitori nu sunt singurele păsări care învață să vorbească prin procedeul imitării vocii umane sau ale sunetelor. Păsările indiene Mynah (sau mierla indiană) sunt faimoase pentru capacitățile extraordinare de a imita sunetele și vocile, iar în America, păsările cântătoare pot repeta fraze și pot cânta imitând alte păsări.

Studiul comparativ al papagalilor și al altor animale care pot imita ne ajută să înțelegem modul în care evoluția formează mecanisme complete pentru comunicare. Din păcate, pierderea habitatelor și capturarea păsărilor pentru vânzare a dus la dispariția multor specii de papagali. Capacitatea fabuloasă a papagalilor de a învăța subliniază nevoia de a salva speciile puse în pericol.