Papagali Vorbitori

Papagalii vorbitori Aratinga Soarelui, pasarile asfintitului

PAPAGALII VORBITORI Aratinga sunt printre cele mai iubite specii de păsări, chiar dacă nu sunt atât de cunoscute. Sunt apreciați de oameni nu doar pentru că au un penaj impresionant, ci și pentru că au o personalitate foarte puternică, întrecând chiar și specia de papagal Lory Curcubeu.  Sunt păsări ideale pentru a fi tovarășele oamenilor, reușind să le lumineze căminul.

Pot trăi în colivie, dar trebuie eliberați din când în când

Numele de ”pasărea asfințitului” a fost dat de localnicii indigeni din America de Sud, când au văzut un grup de Aratinga zburând deasupra unei păduri tropicale a fost asemuit cu cerul aflat la asfințit. Coloritul galben – portocaliu cu note de roșu seamănă cu crepusculul dintre nocturn și diurn.

Sunt originari din Nord-estul Americii de Sud, din Brazilia până în Venezuela. Au dimensiuni medii și pot trăi între 25-30 de ani.

Ca orice alți papagali vorbitori, Aratinga este o specie de papagali ce are nevoie de atenția și de dragostea stăpânului. Un asemenea exemplar este ușor de dresat și se poate obișnui rapid cu membrii familiei.

Nu sunt papagali timizi și își vor face cunoscută nemulțumirea. Sunt zgomotoși, au anumite tonalități pe care le folosesc atunci când se ivesc situații și chiar sunt considerați a fi ”câini de pază”. Le place să aibă spațiul lor, de aceea este bine să fie ținuți departe de alte animale din casă.

Atunci când ajunge la maturitate, un papagal Aratinga capătă o nuanță de galben, roșu, portocaliu, verde și albastru strălucitor. Primele nuanțe ale penelor sunt verzi măslinii, schimbându-se în galben-portocaliu la vârsta de 6 luni. Au ciocuri și picioare negre, iar în jurul ochilor are pete.

Pot trăi singuri în colivie, dar ideal este să aibă un partener

În sălbăticie, papagalii vorbitori  Aratinga mănâncă fructe, nuci și semințe, iar în captivitate sunt hrăniți cu legume verzi și rădăcini, preferând cartofii dulci. Mai pot fi hrăniți și cu nuci, migdale și alune și fructe ocazional.

Exercițiile fizice sunt foarte indicate, pentru că sunt păsări active și au nevoie de spațiul lor pentru a zbura, pentru a explora și pentru a se juca. Trebuie eliberat zilnic din colivie, iar aceasta trebuie să fie atât de încăpătoare, încât să-și poată ridica aripile și să sară din loc în loc. Cu cât colivia este mai mare, cu atât va fi pasărea mai fericită.

Știi deja că papagalii sunt precum copii: au nevoie de atenție în permanență și de jucării pentru a nu se plictisi, mai ales că cele din lemn sunt cele mai recomandate, ei simțind nevoia de a roade ceva tot timpul.

Sunt jucăuși și foarte tandri, ideali pentru o familie care vrea să aibă casa veselă. Ca orice alte păsări, au nevoie de exerciții fizice pentru a se menține sănătoși. Sunt păsări sociale și dacă se simt neglijate, încep să țipe până le acorzi destulă atenție.  Dacă ești o persoană foarte ocupată și papagalul va rămâne singur multe ore, sănătatea lui se va înrăutăți.

Înainte de a alege un papagal, este bine să te informezi înainte, pentru că fiecare specie de papagal are propriile ei condiții de trai.

 

Citește mai multe și despre Papagalul Cacadu roz!