Papagali Vorbitori

Papagalii vorbitori Arlechin, uriasii cu dubla personalitate

PAPAGALII VORBITORI Arlechin reprezintă un hibrid rezultat în urma încrucișării rasei Macaw clasic și Macaw cu aripi verzi. Evident, papagalii Arlechini moștenesc câte ceva din ambele rase: temperament puternic și tandrețe deopotrivă.

Și totuși, pe cât sunt de interesanți ca aspect vizual, cu atât sunt dificili ca păsări de companie, fiind o provocare pentru orice iubitor de păsări!

Sunt frumoși și inteligenți, dar reprezintă o provocare

Papagalii vorbitori Arlechini sunt păsări foarte mari, măsurând între 89-102 cm de la cioc la coadă. Dacă nu întâmpină probleme de sănătate, pot trăi peste 50 de ani.  Ca penaj, au o mulțime de culori și modele, moștenind câte ceva din cele două rase de papagali Macaw.

Majoritatea papagalilor vorbitori au nuanțe aprinse de portocaliu pe piept și pe abdomen și nuanțe de verde și albastru pe spate. Ca orice pasăre mare, Arlechinul se hrănește cu semințe, fructe și legume.  Au nevoie de foarte multă mișcare și trebuie eliberat zilnic din colivie cam 4 ore; acest lucru previne îngrășarea păsării (lucru extrem de periculos) și plictiseala.

Cu o asemenea pasăre imensă în casă precum Arlechinul, nu vrei să nu mai ai liniște în casă și nici să găsești colivia și alte lucruri distruse, de aceea, e bine să-i dai să ronțăie jucării speciale pentru papagali. Simt nevoia să facă parte din stol, iar în acest caz, ”stolul” lui va fi familia. E indicat să fie inclus în activități de familie, precum sărbători, picnicuri, excursii etc. Astfel, nu se va simți exclus și chiar se va atașa și mai tare de membrii familiei.

Sunt considerați a fi adevărate vuvuzele care pot trezi toată casa

Toți papagalii mici sau mari tind să devină gălăgioși, dar Arlechinii sunt adevărate vuvuzele. De aceea, dacă nu vrei să-ți bată la ușă poliția și vecinii la 5 dimineața, trebuie să te mai gândești dacă vrei un asemenea exemplar sau să te muți la casă. Cu un Arlechin în casă, n-ai nicio șansă să întârzii la serviciu, pentru că au ceasul lor biologic și când se trezesc, se va trezi toată casa.  Pot învăța rapid să vorbească, pentru că sunt extrem de inteligenți.

Trebuie să te gândești serios dacă vrei neapărat un papagal Macaw Arlechin, pentru că presupune o relație de foarte lungă durată, cam 50+ de ani, au nevoie de controale medicale periodice, de colivii mari, de jucării speciale,de hrană specială și de o mulțime de atenție din partea familiei.

Nu poți neglija sau ignora o pasăre ca asta, n-ai cum, pentru că, dacă se va simți nebăgată în seamă sau pur și simplu dată la o parte, îți va fi teamă să te apropii de colivie.  Mulți oameni cred că a avea un papagal, indiferent de dimensiune, nu este ceva foarte complicat: stă în colivie, are apă și mâncare și atât. Nu, un papagal este o responsabilitate imensă, este mai mult decât un câine sau o pisică. Un papagal fericit este un papagal sănătos și aflat în permanență în centrul atenției.

 

Citește și despre Cele mai mici specii de papagali Macaw!