Papagali Vorbitori

Papagalul vorbitor Lory Curcubeu, extravagantul inaripat

Având un penaj extravagant, PAPAGALUL VORBITOR Lory este un exemplar fascinant care atrage privirile tuturor. Personalitatea și energia îl cataloghează ca fiind drept una dintre păsările care au ceva de spus. Sunt papagali sociabili și pot să zboare până la stăpâni dacă vor ceva sau dacă au nevoie de atenție. Cu toate astea, sunt păsări care nu se găsesc în România și de regulă sunt foarte scumpe ca preț; stilul lor de viață este direct proporțional cu extravaganța lor.

Pot trăi între 20-30 de ani.

Papagalul vorbitor Lory este originar din insulele Papua, incluzând insula Noua Guinee. Această specie trăiește  în habitate variate, atât la câmpie, cât și la munte, fiind capabilă să se adapteze în mediul rural și cel urban. Călătoresc în stoluri alcătuite din 20-100 de papagali, care urmează liderul.

Exemplarele au combinațiile a două culori: portocaliu  și galben. Cel mai cunoscut exemplar este pasărea ”Halloween”, care are benzi portocalii de-a lungul gâtului și pe piept. Alt exemplar întâlnit este cel care are benzile galbene în loc de portocaliu. Accestă ”mutație” galbenă este o reacție naturală la mediu, mai ales că doi adulți portocalii pot avea frați galbeni.

Cântăresc între 140-190 de grame, măsoară cam 24 de cm și pot trăi între 20-30 de ani. Papagalul vorbitor  poate fi un companion potrivit pentru cineva care îl poate pune la respect. Scot zgomote foarte acute și poate fi considerat enervant pentru unii oameni. Dacă locuiești la bloc, vecinii îți vor face reclamație!

Pot fi agresivi și pot încerca să te domine, pe tine și pe ceilalți membri ai familiei. Un asemenea exemplar este recomandat familiilor care nu mai dețin alte animale de companie, deoarece acești extravaganți preferă să fie în centrul atenției și vor face tot posibilul să domine.

Este recomandat familiilor care nu mai dețin alte animale de companie

Este important ca stăpânul să știe limbajul fizic al păsării, să facă tot posibilul ca pasărea să nu se plictisească. Colivia trebuie să fie mare și trebuie curățată zilnic, mai ales că fecalele emană un miros neplăcut. Au nevoie de spațiu unde să poată zbura și de accesorii montate în cușcă pentru a se putea juca. Este indicat să le pui o cutie din lemn unde să poată dormi. Dacă sunt dresați cum trebuie, pot învăța să vorbească, dar sunt foarte încăpățânați și au tendința să domine.

Se hrănesc cu frunze de salată, fructe, piureuri de legume și legume verzi. Sistemul lor este puțin ciudat, pentru că organismul lor nu suportă fierul din legume și nici vitamina C. Nu pot digera semințele și nu au voie să mănânce miere, avocado sau ciocolată.

Este o pasăre inteligentă și pretențioasă,  care necesită mult timp și răbdare.

 

Citește și Papagalul vorbitor Macaw Hyacinth