Papagali Vorbitori

Papagalul vorbitor Macaw Hyacinth sau Marele Albastru

Știm deja că papagalii vorbitori sunt păsări care trezesc interesul, fiind populari în toată lumea. Dintre toate speciile mari, papagalii Macaw (despre care am scris aici) sunt cei mai căutați. Un asemenea exemplar clasic  nu este ieftin ca preț, mai ales dacă vrei să îl cumperi fiind pui și este și puțin dificil de dresat. În timp, însă, vei constata că va merita efortul!

Sunt păsări tandre și prietenoase

Așa cum știai, papagalii Macaw există în diferite culori și subspecii, iar astăzi vom afla mai multe despre papagalul vorbitor Macaw Hyacinth.

PAPAGALUL VORBITOR Macaw Hyacinth este o pasăre superbă, de dimensiuni mari și originară din America de Sud. Un exemplar măsoară aproximativ 100 cm de la coadă la cioc și poate cântări în jur de 1 kg. Durata de viață este 60 de ani, dar asta depinde de cât de bine este îngrijit.

Din punct de vedere al temperamentului,  deși sunt uriași, sunt foarte tandri, mult mai tandri decât clasicii Macaw.  Pot fi dresați ușor și se atașează rapid de stăpân sau de membrii casei.

Au o singură culoare, albastru, cu pete galbene în jurul ochilor și la cioc. În sălbăticie, papagalii vorbitori Hyacinth se hrănesc cu fructe, cu ierburi, nuci și mai ales cu fructe exotice. În captivitate, acceptă fructe, legume verzi și nuci, mai ales nucile de macadamia. Anvergura aripilor este de 120 de cm, astfel că au nevoie de mult spațiu în care să poată zbura, cam 1-2 ore pe zi, pentru a-și menține condiția fizică. Este preferabil ca acea cameră în care se află colivia papagalului să fie una sigură, fără alte animale de companie; papagalii tind să fie foarte stresați atunci când simt pericolul, iar un papagal stresat înseamnă o serie de probleme grave.

Într-adevăr, nu este ușor să ai grijă de un asemenea exemplar, mai ales dacă nu ai timp. Necesită mai multă implicare ca la orice alt papagal și nu este recomandat oricui. Este nevoie de răbdare și de implicare 100%, un Hyacinth nu acceptă jumătăți de măsură și se poate simți ignorat imediat ce nu-i mai oferi atenție.

Trebuie învățați de mici să mănânce din mâna stăpânului, sunt docili și prietenoși și iubesc oamenii.

Se pot adapta într-un mediu domestic, cu condiția să primească atenția cuvenită

Au nevoie de jucării pe care să le roadă și le place la nebunie să se joace singuri când tu nu ești prin preajmă. Jucăriile din lemn sunt cele mai indicate, pentru că astfel ciocul lor puternic poate fi antrenat. În sălbăticie, ciocul reprezintă principala modalitate de procurare a hranei, nucile fiind sparte cu ușurință.

Papagalul Hyacinth poate scoate o varietate de sunete, de la subțiri la grave sau chiar și țipete sau triluri.  Pot învăța rapid să vorbească dacă este dresat de mic, fiind foarte inteligent.

 

O altă problemă în ceea ce-l privește pe acest uriaș albastru este aceea a spațiului. O colivie imensă nu este de ajuns, el nu poate sta mereu închis și colivia trebuie să fie neapărat construită din oțel. Mulți stăpâni de Hyacinth au fost șocați când au văzut că papagalii lor au distrus colivia și au evadat. Având ciocurile foarte puternice, ei pot distruge orice dacă vor, de aceea o colivie de oțel este foarte indicată. O cameră spațioasă este recomandată pentru ca el să poată zbura, însă trebuie supravegheat în permanență.

Papagalul Macaw Hyacinth este cel mai prietenos din specia Macaw și sunt mai interesați de oameni decât alte specii. Este o pasăre frumoasă, fascinantă, inteligentă care cere multe eforturi, dar te va răsplăti înzecit!

 

Citește și De  ce clipesc papagalii?