Papagali Vorbitori

Cum iti inveti papagalul sa vorbeasca

Pentru că papagalii sunt creaturi sociale, au nevoie de o formă de comunicare pentru a putea interacționa. Dar dacă nu au alți papagali prin jur cu care să poată vorbi? PAPAGALII VORBITORI sunt creaturi pretențioase și nu sunt proaste. Un papagal poate înțelege foarte repede că oamenii din jur fac parte dintr-un grup social. Din cauză că oamenii din casă nu pot învăța limbajul papagalului, acesta din urmă învață limba ”clanului” său, adică al oamenilor din jur. Astfel, papagalul vorbitor devine parte din acea familie. În mintea păsării, învățarea limbajului oamenilor este un semn că vrea să iasă în evidență și că vrea atenție. Devine interesat de lumea oamenilor și încearcă să se integreze. Și totuși, nu toți papagalii pot vorbi, câteva dintre specii pot imita vocile umane sau sunetele.

O pereche de papagali îți va umple casa de veselie

Primul lucru de care ai nevoie atunci când vrei să înveți papagalul să vorbească este să ai o relație bună cu el. O pasăre speriată sau abuzată tace și nu își face simțită prezența sau poate țipa continuu dacă se simte singură și uitată în colivie. O pasăre fericită va scoate mereu sunete care pot fi traduse drept: ”Hei, uită-te la mine; joacă-te cu mine, hai să ne jucăm!”.
Aici încep primele încercări de a vorbi. Un papagal vorbitor tânăr va face vocalize care sună similar cu sunetele din lumea înconjurătoare și astfel poate comunica cu oamenii, poate primi atenție, iar dacă omul se implică, pasărea va continua să învețe.
Este important să-i spui papagalului ”Bună dimineața” și ”Noapte bună”; numește toate lucrurile pe care i le dai: apă, semințe, măr, grapefruit, morcov etc.
Când îți plimbi pasărea prin casă, spune-i unde mergeți: ”Mergem în bucătărie”. Vorbește-i așa cum i-ai vorbi unui copil inteligent, dar nu folosi limbajul pentru bebeluși, pentru că asta va învăța papagalul.

Papagal vorbitor sălbatic

Primele încercări ale păsării nu vor fi reușite, dar pe parcurs, sunetele vor deveni mai clare și se vor transforma în cuvinte și sunete.
Al doilea lucru foarte important pentru ca pasărea să vorbească, în afară de a avea o relație foarte bună, este să-i faci complimente. Uită-te la el și spune-i: ”Ce pasăre bună!” Păsările adoră ca stăpânii să le ofere atenție, ca orice câine sau pisică, de altfel, și poți folosi asta în avantajul tău.
După ce papagalul vorbește liber, îl înveți să folosească cuvinte și fraze simple repetându-i-le constant. Dacă un cuvânt sau o frază sună interesant, papagalul va învăța rapid. Mulți papagali învață în acest fel și este un exercițiu foarte util.
Este important să nu-ți plictisești papagalul cu aceleași cuvinte și poți face asta doar o oră pe zi.
Dacă pasărea aude emisiuni la radio sau la TV, ea poate să-și îmbunătățescă vocabularul, dar există riscul să audă cuvinte pe care poate tu nu vrei să ți le repete continuu.

Citește și Papagalii  Kakapo, pe cale de dispariție!