Papagali Vorbitori

Papagalul Senegalez, africanul energic

PAPAGALUL VORBITOR Senegalez  crește în vestul Africii. Migrează în căutarea fructelor, semințelor și a florilor, fiind considerat foarte util, deoarece curăță plantele și plantațiile de insecte și de prădători. În sălbăticie se hrănește cu porumb și mei.

Este ideal să fie lăsați să zboare și să le acorzi multă atenție

Papagalii Senegalezi sunt păsări ce trăiesc în câmp deschis și în savană. Pot fluiera și scoate sunete pentru a-și chema membrii clanului. Trăiesc în jur de 25-30 de ani în sălbăticie și 50 de ani în captivitate. Au 23 cm și cântăresc între 120-170 de grame. Capul este mare, la fel ca și ciocul. Adulții au capetele gri, ciocul gri și irișii galbeni. Exemplarele mai tinere au un penaj gri închis, spre negru, iar irișii își schimbă culoarea până ajung la maturitate.

Iată cum poți afla sexul unui papagal senegalez:

1) Ciocul femelei și capul sunt mai mici și mai înguste decât ale masculului

2) Masculii sunt mai mari și mai solizi decât femelele

3) Forma de V a penajului este întâlnită mai des la female; în cazul acestora, zona verde se se extinde de-a lungul pieptului până între picioare.

Pot trăi în jur de 25-30 de ani în sălbăticie și 50 de ani în captivitate.

Papagalii vorbitori Senegalezi sunt considerate a fi păsări tăcute, deși pot învăța să vorbească dacă  sunt învățate de mici. Dacă se plictisesc, pot deveni agresivi și pot roade orice prind. Este ideal să fie lăsați să zboare și să le acorzi multă atenție. Dacă sunt ținuți doar în colivie, atunci există riscul să dezvolte boli de piele sau să aibă lipsa de calciu. Ar fi mai bine să-i hrăniți cu hrană ce conține calciu.

În adolescență, cam pe la vârsta de doi ani, exemplarele senegaleze devin dificile, încep să muște și sunt greu de controlat. Dar dacă sunt educate de mici, vor învăța să se urce pe mână și intre în colivie atunci când le ordoni.

Deși se încadrează pe lista papagalilor nepopulari, precum și papagalul Călugăr , mulți oameni nu știu că papagalii vorbitori Senegalezi sunt păsări foarte tandre și care se atașează de stăpân.  Îi place să imite sunete și să învețe cuvinte, dar asta doar dacă te ocupi de el. Jucăriile sunt recomandate pentru că nu are voie să se plictisească mai ales dacă stă singur 8 ore pe zi. Are nevoie de mult spațiu, iar colivia trebuie să fie una foarte mare, cât să aibă loc să se plimbe.

Citește și despre Papagalul Alexander, primul adus în Europa!